In dit bericht willen wij u iets vertellen over de manier waarop uw kind dit schooljaar leert lezen. Wij werken met de methode Actief Leren Lezen (https://www.actieflerenlezen.nl/). Dit is een vrij nieuwe methode die zich inmiddels goed heeft bewezen. Naast het technisch lezen – het leren lezen van de letters en woorden – besteedt deze methode vanaf het eerste begin veel aandacht aan het begrijpend lezen. Alle verhalen in de lesboeken zijn daarom de moeite waard, ze zijn bijvoorbeeld grappig of spannend of lief. Daarnaast zijn er in de klas veel goede en leuke AVI-leesboeken beschikbaar, waarin uw kind al na een paar weken gaat lezen. Zo leren de leerlingen meteen hoe leuk lezen kan zijn.
Voor een goed tekstbegrip is het belangrijk dat je veel woorden kent en herkent. Daarom besteedt Actief Leren Lezen veel aandacht aan de woordenschat. Daarnaast wordt er met deze methode ook een begin gemaakt met spelling, waarbij de leerling leert om eerst goed na te denken en dan pas te schrijven.
Met deze methode kan elke leerling zich in zijn of haar eigen tempo ontwikkelen. De leerkracht kan namelijk goed de ontwikkeling van elke leerling volgen. Heeft een leerling extra tijd nodig om een doel te bereiken, dan is daar ruimte voor. Het kan ook zo zijn dat een leerling lessen overslaat, omdat een doel al is bereikt. Er wordt niet gewerkt met niveaugroepen, maar ingespeeld op de individuele behoefte van ieder kind.
In de eerste weken van het jaar leren de leerlingen met behulp van woordtorentjes hoe ze de geleerde letters kunnen koppelen tot woorden. Hierbij leren ze dat je een woord van links naar rechts moet lezen. Het is de bedoeling dat leerlingen het woord vloeiend lezen, zonder te spellen. Dat mag heel langzaam gaan. Door veel te oefenen volgt het tempo vanzelf.
Met behulp van het woordtorentje kan uw kind aan u uitleggen en voordoen hoe dit in zijn werk gaat. Klik hier voor een kort filmpje over woordtorentjes. (https://youtu.be/OJsflY7q1cc)
Als u uw kind wilt helpen bij de leesontwikkeling, is het van groot belang om uw kind vaak voor te lezen. Online zijn er ook veel voorleesfilmpjes te vinden. Voorlezen komt ten goede aan het vergroten van de woordenschat, verhaalbegrip en plezier in het lezen van boeken. Daarnaast is het belangrijk dat uw kind zelf met plezier gaat lezen. Laat uw kind ontdekken welke boeken bij hem of haar passen. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan informatieve boeken, moppenboeken of stripboeken. Voor kinderen is een abonnement op de bibliotheek gratis.
U kunt meer achtergrondinformatie vinden op de website actieflerenlezen.nl (https://www.actieflerenlezen.nl/).
Met vriendelijke groet,
Bart, Rachel en Esther